“Πείραμα Ανάλυσης Συναισθήματος σε ελληνικά Tweets (Sentiment Analysis)” Google DevFest 2015

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικής Ευφυΐας (e-Bi Lab) του ΤΕΙ Κρήτης παρευρέθηκε στην ετήσια διοργάνωση Google DevFest 2015, που πραγματοποιήθηκε στις 26 έως 28 Νοεμβρίου 2015 στο Νέο Συνεδριακό Πολιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Η ομάδα του e-Bi συμμετείχε ως εκθέτης (exhibitor) στην κεντρική αίθουσα της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας το project “Πείραμα Ανάλυσης Συναισθήματος σε ελληνικά Tweets – Sentiment Analysis” και ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου.

Η εφαρμογή “Πείραμα Ανάλυσης Συναισθήματος σε ελληνικά Tweets” προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων της εκδήλωσης (ακαδημαϊκοί, προγραμματιστές και φίλοι της τεχνολογίας), οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τη δοκιμάσουν ζωντανά.

Η εφαρμογή λειτουργεί με το παρακάτω τρόπο: Ο χρήστης γράφει δύο Λέξεις-Κλειδιά “χαρακτήρες” όπως π.χ. δυο πολιτικούς, παρουσιαστές, τραγουδιστές, ομάδες κτλ και το σύστημα αναζητάει σε πραγματικό χρόνο ό,τι έχει γραφτεί γι’ αυτούς τις τελευταίες 4 ημέρες στο Τwitter (tweets).

Η εφαρμογή εμφανίζει με στατιστικά στοιχεία όλη την δραστηριότητα για τους δύο χαρακτήρες στο twitter (συνολικό αριθμό tweets, τάσεις ανά μέρα, επικρατέστερα θετικά και αρνητικά tweets ανά χαρακτήρα), αναδεικνύοντας την τάση προτίμησης.  Στη συνέχεια, αναλύει το συναίσθημα του κάθε ενός από τα Tweets χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που χτίστηκε πάνω στο Google Prediciton API και αναδεικνύει νικητή ανάμεσα στους δύο αυτούς χαρακτήρες, ο οποίος έχει περισσότερο θετικό και λιγότερο αρνητικό κλίμα σε σχέση με το τι γράφουν γι’ αυτόν.